top el 900

 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 

Αισθανόμενος το βαρύτατο φορτίο της ευθύνης για το μεγάλο παρελθόν των ενενήντα χρόνων αλλά και το μέλλον της ΜΜΣΤΕ - «ΔΕΛΦΟΙ» έχω την τιμή υπό την ιδιότητα του Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου, να σεβασμιεύω στην σημερινή πανηγυρική συνεδρία, ενώπιων πλήθους μελών μας, αλλά και υψηλών παρισταμένων από σπουδαίες τεκτονικές δυνάμεις.

            Η διάρκεια των εβδομήντα παλαιοτέρων ετών και των είκοσι νεοτέρων, είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μας επιβάλλει την αδιάκοπη προσεκτική εργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχεια της πορείας του Τάγματος για πολλά έτη ακόμη.

           Οι Έλληνες Τέκτονες, άνδρες και γυναίκες της εποχής του μεσοπολέμου, της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, αναζητούν καταφύγιο πνευματικό, ιδρύοντας το 1926 την πρώτη Μικτή Τεκτονική Στοά, με το όνομα «ΑΘΗΝΑ», λαμβάνοντας τον διεθνή αριθμό 815, από το Γαλλικό Τάγμα «Το Ανθρώπινο Δίκαιο».

            Οι δικτατορίες της Ευρώπης της δεκαετίας του 1930 και το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, διαλύουν την Ευρώπη και παραδίδουν στους πολίτες της κατεστραμμένες χώρες. Δεν επέτυχαν όμως να διαλύσουν τους Τέκτονες, οι οποίοι με αντίξοες συνθήκες και απαγορευτικές διατάξεις  είχαν την τεράστια υπομονή και θέληση, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, έστω κρυπτόμενοι από τις κρατικές αρχές.

            Οι αγώνες των Τεκτόνων για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, εξασφάλισαν σε εμάς τους νεότερους, κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και την πορεία μας προς το Φως.

            Δυστυχώς οι σύγχρονες εξελίξεις με τον ακήρυχτο Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο, πλήττοντας την κοινωνική ενότητα και συνοχή, αλλά και ισοπεδώνοντας  κάθε ηθική και πνευματική αξία, μας απασχολούν εντονότατα σήμερα.

            Πιθανόν η εποχή μας είναι η πλέον κατάλληλη για την περαιτέρω συνοχή των Τεκτόνων, προκειμένου παραμένοντας σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του Τεκτονισμού και του Ανθρωπισμού, να αποτελέσουν το κύτταρο μιας νέας καλύτερης ανθρωπότητας.

            Τούτο, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και την ψυχική δύναμη που έχει έκαστος εξ ημών, ώστε να κατανοεί, να συγχωρεί και να επιμένει για την εφαρμογή των υγιών κανόνων και διδαγμάτων.

            Οι συναισθηματικές εξάρσεις των μυήσεων και όλες οι επί μέρους διδασκαλίες, έχουν την δυνατότητα να μας εμπνεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον.

            Είναι βέβαιον ότι πολλές φορές υπάρχουν απογοητεύσεις από την καθημερινότητα των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ αδελφών, που ίσως μας οδηγούν σε αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Δυστυχώς οι άνθρωποι όσες φορές και αν μυηθούν, δεν είναι δυνατόν να απεκδυθούν της ανθρώπινης φύσεως. Οι αδυναμίες όπως περιγράφονται και από τους αρχαίους έλληνες τραγικούς, δεν θα εξαλειφθούν ποτέ. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την πορεία για βελτίωση του εαυτού μας. Αντιθέτως οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να διδαχθούμε από την φιλοσοφική και κοινωνική διδασκαλία του Τεκτονισμού.

            Η έρευνα που διενεργήθηκε από το εκλεκτό μέλος μας, Θ. Π., η οποία συγκέντρωσε και κατηγοριοποίησε το απαιτούμενο υλικό για το ιστορικό λεύκωμα, το οποίο αποτελεί κατά το δυνατόν, πλήρη ιστορική εξέλιξη της ΜΜΣΤΕ.– «ΔΕΛΦΟΙ», από το 1926 έως σήμερα.

            Πιστεύουμε ότι με το λεύκωμα τιμούμε το παρελθόν μας, είμεθα όμως υποχρεωμένοι να τιμήσουμε το παρόν και το μέλλον με την ίδια θέρμη και αισιοδοξία.

            Το λεύκωμα θα αποτελέσει την ιστορική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές Τεκτόνων και είμεθα βέβαιοι ότι θα υπάρξουν άξιοι διάδοχοί μας εις το μέλλον, ώστε να συνεχίσουν την ένδοξη καταγραφή των επομένων ετών.

            Οι Νεαροί Αδελφοί μας, συγχρόνως με την προσπάθεια της επαγγελματικής και κοινωνικής τους αποκατάστασης, σε δύσκολους καιρούς, ασχολούνται με ζήλο και αυτοθυσία με τα τεκτονικά δρώμενα της ΜΜΣΤΕ  – «ΔΕΛΦΟΙ».

            Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και πιστεύοντας ακράδαντα ότι, κατά την παράδοση της σκυτάλης, πρέπει οι σημερινοί Νεαροί και Νεαρές, να αναλάβουν βαρύτατα καθήκοντα, αποφασίσαμε τα τελευταία επτά χρόνια, την κατά το δυνατόν σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και προσπαθήσαμε την δημιουργία τεκτονικών αδελφικών δεσμών, ιδρύοντας την Σεπτή Συμβολική Στοά «ΗΝΙΟΧΟΣ».

            Τα έως σήμερα αποτελέσματα των «ΗΝΙΟΧΩΝ» είναι πολύ ενθαρρυντικά και ελπίζουμε ότι εξασφαλίζουμε το βέβαιον και αρτιότερον μέλλον της ΜΜΣΤΕ  - «ΔΕΛΦΟΙ»

          Η ΜΜΣΤΕ  - «ΔΕΛΦΟΙ» αποτελείται συνολικά από 35 Σεπτές συμβολικές Στοές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Ανατολές Αθηνών, Χαλκίδος, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου και Βόλου.

          Από της ιδρύσεως της μητρικής μας Στοάς «ΑΘΗΝΑ΄» υπ’ αρ. 815 την 28η Οκτωβρίου 1926, ακολουθήται ο αρχαίος και αποδεδειγμένος Σκοτικός Τύπος.

          Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, με τις ακάματες προσπάθειες της εκλεκτής μας αδελφής Ι.Π., λειτουργεί η Σεπτή συμβολική Στοά «Μυητικός Λαβύρινθος» υπ’ αρ. 2018, η οποία ακολουθεί τον Γαλλικό Τύπο.

          Μετά τον διαχωρισμό της ΜΜΣΤΕ – «ΔΕΛΦΟΙ» από το Διεθνές Μικτό Τεκτονικό Τάγμα «Το Ανθρώπινο Δίκαιο» την 14η Δεκεμβρίου 1996, υπό τον σπουδαίο αείμνηστο αδελφό Βασίλειο Πάτκα, Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη Μέγα Διδάσκαλο, η πρώτη τεκτονική δύναμη που την αναγνώρισε είναι η Μεγάλη Στοά της Ιταλίας των αρχαίων και αποδεδειγμένων ελευθεροτεκτόνων, της οποίας ηγείτο τότε, την 1 Φεβρουαρίου 2000, ο σπουδαίος αείμνηστος αδελφός Φράνκο Φράνκι, Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Μέγας Διδάσκαλος.

          Με την πάροδο των ετών η ΜΜΣΤΕ – «ΔΕΛΦΟΙ» αναγνωρίστηκε από πλήθος Τεκτονικών Δυνάμεων, και με πολλές εξ αυτών υπέγραψε σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας. Έχει ενταχθεί στους Τεκτονικούς οργανισμούς, όπως το CLIPSAS, η Μεσογειακή Τεκτονική Ένωση, η ΕΜΕ, το ΒΕΡΑ, το COMALACE, την Τεκτονική Ένωση της Βαλκανικής Χερσονήσου και άλλα. Στην ελληνική επικράτεια αποτελεί την μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και αρχαιότερη Μικτή Τεκτονική Δύναμη.

          Δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς Αδελφούς μας που ήρθαν από το εξωτερικό για να τιμήσουν τους εορτασμούς των 90 χρόνων της ΜΜΣΤΕ – «ΔΕΛΦΟΙ» και των 20 χρόνων του ΔΤΤ «ΔΕΛΦΟΙ», εκπροσωπώντας τις Φιλελεύθερες Μεγάλες Στοές των χωρών:  Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάς, Βέλγιο, Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ισπανία, Λίβανος, Σλοβενία, Βουλγαρία, Κροατία και Αλβανία.

          Η σημερινή συνάθροιση τόσων πολλών τεκτόνων από διάφορες χώρες της γης, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους λαούς και τους ηγέτες τους, ότι οι τέκτονες ενωμένοι θα αποτελέσουν εκ νέου τον θεμέλιο λίθο μιας νέας κοινωνίας.

          Εμείς επιδιώκουμε την ένωση των λαών, την επιβολή της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της καλοσύνης και της κατανόησης, επιδιώκοντας πάντοτε την διατήρηση και τον σεβασμό της διαφορετικότητας κάθε κοινωνίας, κάθε θρησκείας, κάθε λαϊκής παράδοσης και ιστορικής εξέλιξης των λαών. Πιστεύουμε ότι «Το παν είναι ένα, αλλά και το ένα είναι το παν».

          Ας πορευτούμε λοιπόν προς το φως και την εκπλήρωση του καθήκοντος. Έχουμε την γνώση, έχουμε την θέληση, αυτό που μας χρειάζεται είναι η τόλμη. Ας ανοιχτούμε στην κοινωνία, ας διαγράψουμε τις σκοτεινές εικόνες, και ας βοηθήσουμε για το καλύτερο αύριο.

            Σ’ εκείνους λοιπόν τους τολμηρούς, των αρχών του 20ου αιώνα που μας δημιούργησαν και εις αυτούς που μας εξασφαλίζουν το μέλλον για τον 21ο αιώνα, ας αφιερωθεί η σημερινή τελετή.

            Τιμή σε όλους τους Αδελφούς και Αδελφές, ορατούς και αοράτους, που εργάστηκαν για την δόξα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – «ΔΕΛΦΟΙ», την δόξα του Τεκτονισμού, την δόξα του Ανθρωπισμού, την δόξα της Φιλοσοφίας και τέλος την δόξα του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος.

Εθνικός Μέγας Διδάσκαλος
Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος

Παναγιώτης Μουτζουράκης 33ο

Επικοινωνία

Τεκτονική Στέγη Αθηνών
"Νικόλαος Παναγόπουλος"

Τηλέφωνο: 
(+30) 210.21.11.505 & (+30) 210.21.11.506  
Fax: 
(+30) 210.20.26.417  
e-mail:
glhellas@delphiorder.org